Almanya’da ne iş yapılır sorusu için birçok iş fikri bulunmaktadır. Almanya için iş fikirlerinden bahsedeceğiz ancak Almanya dükkan açma maliyeti, Almanya’da dükkan kiraları ve Almanya’da dükkan fiyatları konularını da es geçmemek gerekmektedir.MenüArama yap ...Dış görünümü değiştir
Almanya’da iş kurmak istiyorsanız, bu yazımızı inceleyerek Almanya’da iş kurmak ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Almanya’da en çok para kazandıran meslekler, Almanya’da ne iş yapılır sorularının da yanıtlarını bulmuş olacaksınız.
Öncelikle Almanya’da iş kurmak istiyorsanız ve bu konuda kararlı iseniz, Almanya Yatırım Vizesi ve Almanya Oturma İzni ile ilgili ne yapılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Almanya’da ne iş yapılır sorusuna cevap vermeden önce Almanya Yatırım Vizesi ve Almanya Oturma İzni konularında bilgi paylaşımında bulunulacaktır.
Almanya’da İş Kurmak için Yatırım Vizesi Nasıl Alınır?
Öncelikle şunu belirtelim: Eğer Almanya’da işletme açmayı düşünüyorsanız, Almanya Yatırım Vizesi’ne başvuru yapmanız gerekiyor. İşçi olarak çalışmak isteyenler, Almanya Çalışma Vizesi’ne başvuru yapmalıdır.
Aynı zamanda Türk vatandaşları Almanya’da işyeri açabilir mi sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Bunun da cevabı verelim. Evet, yatırım vizesi sayesinde Türk vatandaşları, Almanya’da işyeri açabilmektedir.
Almanya’da iş kurmak için Almanya Yatırım Vizesi başvurusu yapmak gerekmektedir. Bu konuda Almanya Konsolosluğu’nun bir bilgilendirme sayfası bulunmaktadır. Bu sayfada yatırım vizesi alabilmek için neler yapılması gerektiği açıkça belirtilmiştir. Bu bölümde kısaca konuyu özet geçmeye çalışalım.
Aklınızda bir iş fikri var ve bu iş fikrini Almanya’da hayata geçirmek istiyorsunuz. İlk yapmanız gereken Almanya Konsolosluğu’na giderek yatırım vizesi başvurusu yapmaktır. Yatırım vizesi başvurusu için aşağıdaki belgeler ve bilgiler sizden talep edilmektedir.
Gerekli Belgeler Listesi
Başvuru Formu
Pasaport
2 adet vesikalık fotoğraf
Meslek eğitimini kapsayan, diploma ve sertifikalarla belgelenilir özgeçmiş ile güncel iş sözleşmesi
Yeterlilik belgeleriniz Almanca dilinde hazırlanmış
iş fikrinize ilişkin aşağıdaki bilgileri kapsayan iş planı:İşletmenin konseptiİşletmenin amacıŞirket verileri (yasal statü, yerleşim yeri vs.)Kişisel niteliklerin özetiPiyasa ve rekabet analiziPazarlama stratejisiŞirketin geleceğiPlanlama bilançosuKar / zarar hesap planıLikidite ön hesabı 3 seneyi kapsayan kar ve kazanç ön hesabı (kar, maliyet ve kazanç beklentileri)Çalışan veya meslek eğitimi almak üzere istihdam edilmesi planlanan kişi sayısı
Firma kurulmuş ise:
Şirketin kuruluşuna dair noter tasdikli belgeNoter onaylı şirket mukavelesiGüncel Ticaret Odası kaydıOrtaklar listesiAna sermayenin ne kadarının ödemeler için yatırıldığını gösterir belgeGerekirse Yönetim Kurulu Başkanı sözleşmesi
İş planında belirtilmemiş ise, alttaki belgeler gerekmektedir:
Mali planSermaye ihtiyaç planıSermayeyi gösterir belgeler (örn. kredi onayları, banka hesap dökümleri)Likidite planıBaşvuru sahibinin minimum 1 yıllık geçimini sağlayacak maddi durumda olduğunu gösterir belgeler (şahsi)
Diğer Belgeler:
Depo ve ofis alanlarını da kapsayan ticari alanlara dair tapu senetleri dahil olmak üzere, kira ve satış sözleşmeleriMali müşavir tarafından imzalanmış, işletmenin son 6 aya dair ekonomik değerlendirmesi (firma faaliyette ise)Vergi dairesinden son gelir vergisi bildirimi
Başvuru sahibinin 45 yaş üstü olması durumunda: Yaşlılığının güvence altına alındığına dair kanıtlar:
Her çeşit şahsi mal varlığı,Yurtiçinde veya dışında elde edilmiş emeklilik haklarıFirma varlıkları/Yatırım miktarı
NOT: İkamet yasasının 21. maddesinin. 5. fıkrasına göre bir serbest meslekte çalışmayı planlıyorsanız:
Mesleğinizi kanıtlayan belgelerMali planProje bazlı iş sözleşmeleri veya niyet mektubuGeçiminizi sağlayabildiğinize dair maddi durumu kanıtlayan belgeler
Başlıca serbest meslekler şunlardır: Sanatsal, eğitici ve bilimsel çalışmalar yapanlar (Doktorlar, mimarlar, vergi danışmanları vb.)
Yukarıda yer alan belgelerin tamamı, Almanca dili ile hazırlanmalıdır. Başvuru yapıldıktan sonra yetkili makamlarca başvurunuz incelenecek ve 3 ay içerisinde sonuçlandırılacaktır.
Türkiye’de faaliyet gösteren mevcut şirketler de yatırım vizesi ile Almanya’ya taşınabilmektedir.
Yatırım vizesi aldıktan sonra oturma izni başvurunuzu da yapabilirsiniz. Başvuru sonucu itibariyle işinizi Almanya’ya taşıyabilir ya da aklınızdaki iş fikrinizi Almanya’da faaliyete sokabilirsiniz. Bu sayede, Almanya’da dükkan nasıl açılır sorusuna yanıt vermiş olduk.
Almanya’da Ne İş Yapılır: Almanya için İş Fikirleri
Almanya’da ne iş yapılır sorusu için birçok iş fikri bulunmaktadır. Almanya için iş fikirlerinden bahsedeceğiz ancak Almanya dükkan açma maliyeti, Almanya’da dükkan kiraları ve Almanya’da dükkan fiyatları konularını da es geçmemek gerekmektedir.
Öncelikle Almanya’da dükkan açma maliyeti, sektöre göre farklılık göstermektedir. Küçük iş fikirleri için Almanya dükkan açma maliyeti 10.000 Euro ile 50.000 Euro arasında değişebilmektedir. Orta ve büyük iş fikirleri için yatırım maliyetleri, 500.000 Euro ile 5.000.000 Euro arasındadır.
Almanya’da dükkan kiraları ise ortalama 1.000 Euro ile 5.000 Euro arasında değişmektedir. Çok işlek bölgelerde dükkan kiraları 30.000 Euro’ya kadar çıkabilmektedir. Almanya’da küçük çaplı dükkan fiyatları ise 100.000 Euro üzerindedir.
Almanya’da Yapılabilecek İş Fikirleri 2021-2022
Öncelikle yatırım vizesi alabilmek için istihdam sağlayıcı, katma değeri yüksek iş fikirlerini öneririm. Her türlü iş fikri için başvuru yapabilmek mümkündür.
Biyoteknoloji-Nanoteknoloji
Gıda ürünleri imalatı
Otomotiv
Dijital hizmet ajansı
Finansal hizmetler
Fırın açmak
Kitap evi açmak
Oto yıkama dükkanı açmak
Döner salonu açmak
Oto parça imalatı ve ticareti (Özellikle yan sanayi ürünleri)
Elektronik cihaz onarımı imalatı
Engelli bakım hizmetleri
Organik ürün imalatı ve ticaretiTelekomünikasyon
Terzi açmak
Kuaför açmak
Restoran açmak
Mesleki eğitim merkezi
TurizmE-ticaret Organizasyon hizmetleri
Danışmanlık
Veterinerlik
Tıp
Su ürünleri yetiştiriciliği
Tarım faaliyetleri
Pastane açmak
Şarküteri açmak
Ev yemekleri dükkanı açmak
Oyuncak dükkanı açmak
Kahve dükkanı açmak
Büfe açmak
Market açmak
Bowling salonu açmak
Hayvancılık faaliyetleri
Grafik tasarım hizmetleri
Sanal gerçeklik
Büyük veri işletmeciliği
Tıbbı cihazlar imalatı
Bulut bilişimYazılım faaliyetleri
Giyim mağazası açmak
Nesnelerin interneti
Optik dükkanı açmak
Fotoğraf stüdyosu açmak
Mobilya mağazası açmak
Düğün salonu açmak
Bebek SPA merkezi açmak
Masaj salonu açmak
Çiçekçi dükkanı açmak
Hamburger dükkanı açmak
Aktar dükkanı açmak
Kozmetik dükkanı açmak
Akaryakıt istasyonu açmak
Pet shop açmak
Özel okul açmak
Özel hastane açmak
Halı yıkama dükkanı açmak
Kuru temizleme dükkanı açmak
Temel eczacılık ürünleri imalatı
Optik ürünlerin imalatı
Ulaşım araçlarının imalatı
Kimyasal ürünlerin imalatı
Otel açmak
Medikal dükkanı açmak
Geri dönüşüm tesisi açmak
Ayakkabı dükkanı açmak
Gelinlik mağazası açmak
Dondurma dükkanı açmak
Sigorta acentası açmak
Kasap açmak
Gümüş dükkanı açmak
Yufkacı dükkanı açmak
Cep telefon dükkanı açmak
Rent a car açmak
Kuruyemiş dükkanı açmak
Kırtasiye dükkanı açmak
Kreş açmak
Oto galeri açmak
Pub ve bar açmak
Ambalaj dükkanı açmak
Seyahat acentası açmak
Çiğ köfte dükkanı açmak
Spor salonu açmak
Güzellik salonu açmak
Tuhafiye dükkanı açmak
Tatlı ve baklavacı dükkanı açmak
Beyaz eşya dükkanı açmak
Balıkçı dükkanı açmak
Kuyumcu dükkanı açmak
Fabrikasyon metal ürünlerin imalatı
Elektrikli teçhizat imalatı
Robot teknolojileri
Waffle dükkanı açmak
Bebek giyim mağazası açmak
Organik ürün dükkanı açmak
Almanya’da açmayı düşündüğünüz iş fikri konusunda Almanya Konsolosluğu ile bir ön görüşme yapabilirsiniz.