Girişimciler ve teknoloji çalışanları, günümüz işgücündeki en hareketli insanlardan bazılarıdır; bu durum, ülkelerin yetenekleri kendilerine çekebilmek için sürdürdükleri küresel mücadeleyi (savaşı) her zamankinden daha rekabetçi bir hâle getirmektedir. Bu yetenekli insanlar, sadece işlerini kurmakla ya da yeni bilgi üretmekle yetinmemekte; aynı zamanda bulundukları ülkede istihdam yaratılmasında ve yatırımların geliştirilmesinde de önemli roller oynamaktadırlar.
Ülkeler, hızla değişen bu yeni dünyaya uyum sağlayabilmek ve küresel yarışta var olabilmek adına bazı reformist politikalar geliştirmeye çalışmaktadır. Bunlardan birisi/en önemlisi nitelikli işgücüne sahip olabilmek adına uluslararası yetenekleri çekmek üzere tasarlanan girişimci vizesi veya startup vizesi uygulamasıdır. Çoğunlukla “Startup Vizesi” olarak bilinen, insanların yabancı bir ülkede iş kurmalarına izin veren yasal düzenlemeler 2000’li yılların ortalarından beri uygulanmakta olup son yıllarda popülerliğini artırmış ve gelişmiş ekonomiler için önemli bir politika aracına dönüşmüştür. Son yıllarda, startup vizeleri yetenek çekmek ve yenilik ve inovasyon ekonomisi için gerekli bir unsur haline gelmiştir. 2015 yılında, dünya çapında küresel girişimcileri çekmek için vize uygulaması başlatan 5 ülke var iken bugün bu sayı 15’e yaklaşmış vaziyettedir.
İngiltere’den, Estonya’ya, Finlandiya’dan Letonya’ya kadar dünyanın dört bir tarafındaki ülkeler küresel “Startup Vizeleri” ile girişimcileri ve teknoloji çalışanlarını kendi ülkelerine çekmeye çalışmaktadır.
Aşağıda, ülkelerin uygulamakta olduğu girişimci vizeleri özet bir şekilde anlatılmıştır.Almanya — Self-Employed Business Visa
Almanya girişimci vizesi, ülkedeki dış yatırımları teşvik etmek ve yeni işlerin yaratılması için uygulanmaktadır. 2012 yılında yapılan bazı reformlara göre; belli bir yatırım limiti zorunluluğu yoktur, ancak zorunlu olmamakla birlikte en az 250.000 avro tutarlı yatırım yapılması önerilmektedir. Almanya’da bir iş kurabilmek için yeterli fon ve finansallara sahip olunduğunun gösterilmesi gerekmektedir. 3 yıl süreyle vize ve oturum verilmektedir. Vizeyi uzatma imkânı da vermektedir. 5 yıl sonra daimî oturum hakkı imkânı da sağlamaktadır.
Vizeye başvuru yapabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır:
– Girişimciler güçlü bir iş planına sahip olmalıdır.
– Güçlü bir iş fikri ile yeterli yatırım almayı başarmış ve geçmiş girişimcilik başarı ve deneyimine sahip yatırımcılarla çalışmış olmalıdır.
– İşletme, kendi sermayesi veya kredi onayı ile güvenli bir şekilde finanse edilebilir ve her zaman devredilebilir olmalıdır.
– Geçmiş girişimcilik deneyimine sahip olmalıdır. (Almanya’daki iş bağlantıları, oturma izni alma şansını artıracaktır.)
– Yenilikçi bir iş planının gerekliliklerini karşılayan ve uluslararası yeni bir ürün veya hizmet sağlamayı taahhüt etmelidir.